Tegernsee - Bad Wiessee

Tegernsee - Bad Wiessee

Friday, 1 November 2013

Stofzuigen of niet, dat is de vraag

Jan en Olav speelden vandaag remise tegen bijna gelijkwaardige tegenstanders. Jan nam dankbaar een remiseaanbod van zijn tegenstander aan, die blijkbaar enig rating-respect had, net toen hij dacht twee pionnen te gaan verliezen. Ook Olav mocht blij zijn met remise, want hij had totaal verloren gestaan: Stelling na 25. .. fxg6
Hier kan wit een harde klap uitdelen met 26.Lxg6+, want op nemen volgt mat: 26. .. Kxg6 27.Dd3+ Kg5 28.Tf5+ Kg6 29.Tf6++! Kxf6 30.Df5+ Ke7 31.De6 mat. In plaats daarvan ging wit ruilen en liet hij zijn voordeel verwateren.

Michiel mocht vandaag spelen tegen een 45-jarige Russische vrouwelijke grootmeester die je hieronder achter het schaakbord ziet.
Irina Semenova bij een ander toernooi

Op de vraag voor de partij of ze Duits of Engels sprak antwoordde ze met een afstandig ontkennend hoofdschudden, wat ook niet uitnodigde tot verder praten. Toen de ronde werd vrijgegeven gaf ze koeltjes een slappe hand. Duidelijk een professional die niet afgeleid wilde worden in haar concentratie.

Irina Semenova – Michiel Harmsen
Bad Wiessee 2013, ronde 5

1.e4 e6 2.d4 d5 3.Pc3 Pf6 4.e5 Pfd7 5.f4 c5 6.Pf3 Pc6 7.Le3
Zoals mensen in hun leven lang kunnen overwegen met welke levenspartner ze ongelukkig zullen worden (aldus Alain de Botton) had Michiel duchtig bestudeerd met welke variant van het Frans hij zou gaan verliezen. Aanvankelijk wilde hij de stofzuigervariant spelen. Hierbij ruilt zwart veel stukken op d4 en stelt zich vervolgens erg passief op, alsof hij wil zeggen: zie maar of je erdoorheen komt. Een stijl die hem wel ligt. Bovendien behoort stofzuigen ook thuis tot zijn taken. Hij is dan ook de trotse bezitter van een Nilfisk stofzuiger met Hepa H14 filter voor de fijne deeltjes. Na bestudering van een paar partijen van Irina, die op internet te vinden zijn, besloot hij toch een actievere variant te kiezen met 7. .. Db6. Dat werd hem stellig afgeraden door Olav en Jan, met de woorden “Ga nou niet achteraf klagen dat je verloren hebt als je die verliezende variant kiest terwijl je ook had kunnen stofzuigen.”
7. .. Db6
Er volgt nu meestal 8.Pa4 Da5+ 9.c3 b6 10.Ld2 c4 11.b4 met een ingewikkelde partij. Maar Irina week af met het slappe zetje 8.a3, waarop Michiel alsnog besloot te gaan stofzuigen.
8.a3 cxd4 9.Pxd4 Pxd4 10.Lxd4 Lc5 11.Lxc5 Pxc5 12.Dd4 Pd7 13.0-0-0 Dxd4 14.Txd4 Pb8
Inmiddels zijn op d4 al twee lichte stukken en een dame opgezogen. Met 14. .. Pb8 zet zwart het enige ontwikkelde stuk ook terug in de beginopstelling. Ook dit stuk gaat via c6 op weg naar een ruil op d4. Dit soort passieve spel is hier prima mogelijk, maar het leek Irina wel te verrassen. In het vervolg verbruikte ze redelijk veel tijd om het goede plan te vinden. Dat lukte eerst niet zo goed en er werden veel zetjes gedaan die weinig aan de stelling veranderden. Ook zwart bewoog wat stukken op en neer.
Maar helaas, op een beslissend moment liet Michiel onnodig de doorbraak 38.f5 toe, waarna het snel bergafwaarts ging en hij alsnog verloor.

Daarna ging hij snel weer naar het hotel, want inmiddels was zijn levenspartner Ruurdtje aangekomen. Bij het eten in de Stube werd er traditioneel nog een Kaiserschmarrn gedeeld.
Anja en Yvonne presenteren de Kaiserschmarrn
De donderdagochtend zijn Jan, Michiel en Ruurdtje weer 3 uur gaan wandelen naar de Bauer in der Au. Jan heeft net nieuwe wandelschoenen gekocht en wil die ook uitproberen. Tussendoor werden nog even de fitnessapparaten langs het meer verkend, werd er gespeeld met de kinder-watermolen en liep Michiel door een beekje heen. Ondertussen speelde Olav weer zijn geliefde golf.
Op weg naar boven even terugkijken op Bad Wiessee

No comments:

Post a Comment