Tegernsee - Bad Wiessee

Tegernsee - Bad Wiessee

Thursday, 30 October 2014

De mess

Over het schaken wil ik vandaag kort zijn. Misschien dat Jan later nog een partij van zichzelf laat zien, waarin hij naar eigen zeggen weer degelijk metselde. Jan is vandaag naar München om in de universiteitsbibliotheek oude boeken te raadplegen. Olav heeft de 5e ronde verloren, Jan remise en Harold en Michiel gewonnen. We staan nu weer allemaal op drie punten uit vijf. Wij hebben dus steeds allemaal na de oneven ronden een plus 1 score.
Gisteren zijn Ruurdtje en Emilia om kwart over acht aangekomen in Bad Wiessee. Voor wie het niet weet: dat zijn de vrouwen van respectievelijk Michiel en Harold. Ze zaten vanaf Utrecht in dezelfde trein. Michiel en Harold waren al klaar met hun partijen en wachtten ze al op in het hotel. Olav en Jan kwamen iets later. We hebben met zijn zessen gegeten in de Stube, het restaurant in het hotel waar we vaak eten.
Emilia nam een apfelschorle omdat ze geen alcoholische dranken drinkt. Dat is wel een beetje een rariteit in zowel de Stube als Beieren in het algemeen. De favoriete drank is hier natuurlijk bier. Die wordt in porties van halve liters geschonken. Gelukkig lusten wij wel bier. Ik denk dat we gemiddeld zo'n biertje of vier tot vijf per avond drinken. Dat gaat sluipenderwijs. Illustratief is een kleine vergissing van Harold. Die merkte op een dag op dat hij de dag ervoor weinig had gedronken: slechts 2 biertjes. Eentje bij het eten bij de Italiaan en eentje later in de Stube. Michiel corrigeerde hem door op te merken dat hij weliswaar een biertje minder had gedronken bij de Italiaan dan de rest, maar dat die tenminste drie biertjes hadden genuttigd bij het eten, en hij dus twee. Harold beaamde dat: het waren er drie geweest. Dat viel toch ook nog best mee. Meteen daarna herinnerde hij zich dat hij ook in de Stube voorafgaand aan het eten, toen we op elkaar wachtten na de partij, nog een biertje had gehad. Dat waren er dus vier. En meteen daarop herinnerde hij zich dat hij na de partij nog een biertje had gehad in de analyse ruimte. Vijf dus.
Ook de porties bij het eten zijn in Beieren vaak groot. Een voorbeeld hiervan is de Leberkäse die Jo gisteren nuttigde:


Dat was overigens in een alleraardigst restaurant bovenop de Neureuther Alm die Harold, Michiel en Jo gisteren hebben beklommen. Jo is een Nederlander die al vele jaren meespeelt en die we inmiddels goed kennen. Het is leuk om zo weer eens met oude bekenden te praten tijdens een wandeling. Jo had een zwaar jaar achter de rug. Zijn beide ouders zijn overleden na een lang ziekbed.
Gisteren leerden wij nog wat anders op culinair/cultureel gebied. Daarvoor moet ik eerst even zeggen dat Emilia van oorsprong uit Sierra Leone komt. Harold had eerder al uitgelegd dat Emilia vaak ook de botten van kippen opeet. Dat is gebruikelijk in Sierra Leone. Je gooit niets voedzaams weg. Emilia had een forel besteld die met kop en al geserveerd werd. Emilia bewaarde de kop voor het laatste. Dat is een lekkernij waar ze al naar uitkeek en die ze helemaal opat. Als toetje deelden zowel Harold en Emilia als Ruurdtje en Michiel een kaiserschmarrn. Dat is een erg machtig toetje dat voornamelijk bestaat uit gebakken pannenkoek die is volgezogen met vet.


Als laatste nog een foto van Harold en Emilia achter de kaiserschmarrn.

No comments:

Post a Comment