Tegernsee - Bad Wiessee

Tegernsee - Bad Wiessee

Friday, 31 October 2014

Zonder slag of stoot

Harold had gisteren een “Blitz-Remis”: zijn tegenstander en hij kenden elkaar al van dit toernooi. Ze hadden de vorige avond nog samen bier en schnapps gedronken. Beide waren met een snipperdag dus wel tevreden.

Michiel ging er fraai en gecontroleerd doorheen, en nam zo wraak voor Olav die een paar jaar geleden nog van dezelfde tegenstander had verloren. Hij zal het slot van de partij nog wel laten zien.

Bij Olav zelf moeten we spreken van een tragisch succes. Remise tegen een sterke tegenstander, na een spannende partij, maar ... hij had, zo bleek achteraf, de remise aangenomen in gewonnen stelling.

Olav Lucas – Daniel Vanheirzeele
Bad Wiessee 2014, ronde 6 Stelling na 24. .. Lb7
Het is duidelijk: hier gaat de strijd om de “hangende pionnen”: zwak of sterk?
25.d5!
Precies op tijd. De stelling wordt nu heel ingewikkeld.
25. .. Lxb2 26.Dxb2 Pxc4?
Ja, zwart was bezig een pionnetje te winnen en voegt de daad bij het woord.
27.Lxc4 Dxc4
Nu zou zwart na 28.dxe6 fxe6 best prettig staan. Maar Olav heeft beter:
28.Pe4
Zwart heeft een groot probleem op de zwarte velden rond zijn koning.
28. .. Lxd5?
Met remiseaanbod, dat uiteindelijk door Olav werd aangenomen. Een geval van wederzijdse schaakblindheid. Het is inderdaad ook lastig te vinden. Tijdens de post mortem was er zelfs de hand van grootmeester Rozentalis voor nodig om te laten zien hoe wit toch kan winnen: 29.Pf6+ Kf8 30.Pxd5 en nu staat de e-pion gepend omdat op 30. .. exd5 pardoes 31.Dh8 mat komt. Dus moet 30. .. Txd5, maar op 31.Txd5 doet zich alweer het volgende probleem voor: 31. .. Dxd5 laat de dekking van de toren op c8 los, en wit wint dan die toren gewoon met alweer 32.Dh8+.
Overigens is het na 28.Pe4! sowieso al heel moeilijk voor zwart, en de nodige verbeteringen moeten eerder te vinden zijn, vooral op zet 26.

Voor mijn eigen fiasco in de zesde ronde verwijs ik naar “Vestingbouw voor beginners”.

No comments:

Post a Comment