Tegernsee - Bad Wiessee

Tegernsee - Bad Wiessee

Sunday, 29 October 2017

Het 21e Open Internationaal Beiers Kampioenschap

We zijn er weer. Het heeft een jaartje geduurd, maar het is weer zover. Negen dagen schaken, kletsen, bier drinken, wandelen, golfen en andere leuke dingen doen. Dit jaar missen we wel Jan Krans. Die kon helaas niet vanwege iets belangrijks op zijn werk. Gezien het plezier dat Jan doorgaans beleeft aan dit schaakfestijn moet het wel heel belangrijk zijn. Jan, leg uit.... Zonder Jan zal de blog dit jaar ongetwijfeld minder eloquent, prikkelend en uitgebreid worden. Maar wij doen ons best er toch iets van te maken. Dit jaar is wel een nieuwe Zukertorter mee: John Spinhoven. John heeft deze zomer zijn sigarenzaak verkocht en heeft nu voor het eerst tijd om zo'n lange vakantie te vieren. Hij is dit seizoen ook weer terug bij zijn oude club Zukertort en trakteert weer gretig op moppen. Vandaar dat we nu ook een nieuw thema introduceren: de mop van de dag.

Welke vogel betaalt nooit contant?...... Een Pinguin.

Er zijn ook moppen die ik niet durf te bloggen.... Nieuw is ook Arno Bezemer. Arno is een ex-Zukertorter die vele jaren in het eerste heeft gespeeld. Naast gezelligheid brengt Arno ook veel schaakkennis mee die handig is bij analyses. Verder zijn alle oude getrouwen er: Olav, Harold met vrouw Emilia en zoon Meint, Peter de Heer en Simone, ik (Michiel) en Ruurdtje komt woensdag weer. Ook veel oude bekenden hebben we alweer getroffen in de Stube. Het zijn inmiddels teveel namen om op te noemen. Het voelt een beetje als thuiskomen.

Gisteren hebben we voor het eerst gespeeld in de nieuwe speelzaal in Gut Kaltenbrunn. Die ligt op ongeveer 4 kilometer afstand van Bad Wiessee, waar ons hotel ligt. We kunnen er met de bus naartoe. Het is wat onhandig, want de oude speelzaal lag op 5 minuten lopen vanaf hotel Bellevue. Toppers zoals Arno spelen in een aparte zaal met 44 live borden. De subtoppers, middenmoters, kinderen en oude van dagen spelen in één mooie en grote speelzaal:


Vandaag hebben we trouwens ook mooi de tijd om aan schaakzaken te werken want het weer is wat minder. Olav, John en ik zitten dus op mijn kamer nu te bloggen en ik heb John wat wegwijs gemaakt in het Chessbase programma.


De schaakresultaten waren gisteren veelal minder goed. Er wordt gespeeld volgens een versneld zwitsers systeem. Daardoor werd iedereen ingedeeld tegen ongeveer 200 ratingpunten meer of minder. Harold, Peter en ik verloren, Olav en Arno hadden remise en John won. Hier volgt het cruciale fragment uit Johns partij, die hij overigens zojuist zelf in chessbase heeft ingevoerd.

Stelling na 28...Ph5

Wit is duidelijk bezig te kietelen op de h-lijn en John heeft deze zojuist geplombeerd. John heeft inmiddels de witte aanval afgeslagen en staat nu een gezonde pion voor. Wit dacht dit te kunnen oplossen met 29. Pg3?? Dat was niet de beste. Na 29... Dxg3 stond zwart gewoon een stuk voor en speelde dit technisch goed uit.

 Zo, nu op naar de tweede ronde.

No comments:

Post a Comment