Tegernsee - Bad Wiessee

Tegernsee - Bad Wiessee

Monday, 2 November 2015

Grootboer

Je hebt van die dagen. Een klein foutje in de opening, nog een passief zetje erbij, en je zit 4 uur lang te wachten tot het eindspel inderdaad verloren gaat. En na afloop moest ik ook nog een nieuw Duits woord leren: "Großbauer", oftewel "grootboer", een denigrerende aanduiding voor een loper die eigenlijk de partij lang niet meer dan een veredelde pion is. Ik weet het heren, het zag er niet uit, en het was ook niet van harte. Dank voor de les. Het was een oefening in staan, maar vallen deed ik toch.

Olav speelde een snelle remise. De tegenstander – op papier wel wat sterker – werd wat bang van Olavs aanvalsmogelijkheden en bood na 17 zetten remise aan. Olav zelf geloofde minder in zijn kansen en nam het aan. Vandaag weer tegen een sterkere tegenstander dus.

Het werkelijk ego-knakkende drama voltrok zich bij Michiel. Het begon met een fraai staaltje pingpong-blunderen in de opening.

Michiel Harmsen – Klaus Zeier
Bad Wiessee 2015, ronde 2 Stelling na 8. .. Dc7
Het is nog theorie, en die wil hier 9.Pxc4. In plaats daarvan speelde Michiel:
9.Lf4?? Dxc5?
9. .. g5 wint een kleine kwaliteit bij mooie stelling.
10.Pa3? Td8??
Na 10. .. g5 moet wit een computerzet als 11.b4 vinden om nog een beetje spel te houden.
11.Dc2
Nu is alles weer in orde.

Vergeleken bij dit drama is het volgende slechts een taktisch hobbeltje:
Stelling na 34. .. Lf8
35.Kf1?? Pg5
Zo verdween er een pion, en daarmee na lang doorrommelen een heel punt.

Er was bij dat gerommel nog één interessant moment: Stelling na 39.gxf5
39. .. Kc6 40.hxg7
Hier had Michiel het verrassende 40.Pe7 kunnen doen. Zwart had dan in de paar minuten voor de tijdcontrole moeten beseffen dat hij echt terug moet met 40. .. Kd7, anders komt 41.Pg6! en wit wint zelfs. Na 39. .. Kc6 schiet de computerevaluatie even op 0.00, maar dat is gezichtsbedrog. De computer "ziet" een stellingsherhaling omdat wit zelf na 40.Pe7 Kd7 terug kan met 41.Pd5. Dat moet zelfs, want 41.Pg6 werkt nu niet omdat zwart de loper gewoon dekt met 41. .. Ke8. Maar na 41.Pd5 terug hoeft zwart van zijn kant natuurlijk niet door te gaan met herhalen: na 41. .. Kd6 verloopt alles weer normaal.

No comments:

Post a Comment