Tegernsee - Bad Wiessee

Tegernsee - Bad Wiessee

Sunday, 1 November 2015

Praeputium Domini

Een aantal sfeerbepalende personen is dit jaar niet aanwezig op het OIBM.
In de eerste plaats natuurlijk onze Harold. Het is al veel besproken aan de bar: wat nu als de kleine Gerard Meint de Boer op de geplande datum van 3 november geboren wordt? Dan kunnen Harold en Emilia nooit meer mee naar Bad Wiessee. Dan kan de nieuwe wereldburger net zo goed Ferdinand Meint heten. Of erger nog: Christopher Meint. Maar goed, wij hebben nog geen nieuws gehoord, dus er is nog hoop.
Ander schrikbarend nieuws is de afwezigheid van de immer lachende barvrouw Yvonne. Ze is nu getrouwd en heeft haar baan opgezegd. Ook de Oostenrijkers Markus, Ludwig en Klaus zijn er niet. Ze moeten Bundesliga spelen in Oostenrijk.
Gelukkig zijn er nog genoeg andere bekenden, zoals Jo Steinschuld, Peter Schönberger en Eric Deues. En om het gezellig te maken hebben we ook geen anderen nodig. Eén Jan Krans is genoeg voor een levendig gesprek.
Gisteren informeerde ik naar de piemellengtes van mijn reisgenoten: ik wilde het eens niet over schaakratings hebben. Zonder zichzelf bloot te geven gaf Olav het gesprek een draai en informeerde bij Jan naar de joodse naam voor voorhuid. Jan wist dat niet, maar wist wel te vertellen dat er een levendige religieuze discussie was over de besnijdenis van Jezus. Er bestaat algemene consensus dat Jezus als Jood is besneden. Toen Jezus ten hemel steeg is zijn voorhuid op aarde gebleven. Deze voorhuid, praeputium Domini genaamd, was in de middeleeuwen een belangrijk relikwie. Achttien kerken claimden het praeputium Domini te bezitten. Jan wist ook dat de Weense non Agnes Blannbekin vertelde dat zij rond het jaar 1300 tijdens het bewenen van Christus diens voorhuid negenennegentig maal op haar tong voelde.
Hoewel ik de laatste jaren het geloof steeds serieuzer neem, met name vanwege de ethiek, moet ik zeggen dat ik bij deze theologische uiteenzetting van Jan even niet meer bijkwam.

No comments:

Post a Comment