Tegernsee - Bad Wiessee

Tegernsee - Bad Wiessee

Monday, 29 October 2012

Spele-varen

Op de derde dag schiep God ... de openingstheorie.

Er staat van Michiel één Grüenfelder in de database, iets van een hoofdvariant. Laat zijn tegenstander dat nou gezien hebben, en zich daar op hebben voorbereid. En Michiel speelt natuurlijk een andere hoofdvariant, die waarmee hij Tobi Kooiman in de SGA-cup fijn beentje had gelicht. Dezelfde 40 ply theorie kwamen weer (alras, zegt Harold dan) op het bord. Don't blink, zegt Doctor Who; de tegenstander week als eerste af en kwam in een totaal verloren toreneindspel terecht. Volgende partij.

De oude Harold hebben we vandaag niet gezien (alleen de dikke, zou Harold kunnen zeggen). De tegenstander speelde tam, en held H. speelde op kleine zwakjes. “Immer wieder diese selbe Schei**e”, zei deze “Angsthase” toen er een tweede pionnetje verloren ging. Harold won gewoon.

Jan bleek weer eens niet te kunnen schaken. Michiel verzacht de pijn door enkel een licht gebrek aan positioneel inzicht te veronderstellen. Na twee zetten was er al geen theorie meer, kwamen er Franse structuren, en profiteerde Jan uiteindelijk van de ratingvrees van zijn tegenstander, die remise aanbood toen hij de enige was die nog ergens voor/om had kunnen spelen. Jan had meer met blog-schrijven dan met de partij, zegt Harold dan.

En dan de partij van de dag (Peter verloor ook, maar we hebben er niets van gezien). Olav had een pittige tegenstander, maar wist deze met standaardzetten en de vondst c5! te ontregelen. Driekwart van de partij stond Olav beter, ook al had hij een pion minder. Na 5 uur spelen was het tijd om te oogsten, maar alleen een frisse Carlsen zou het briljante mat in 6 gevonden hebben dat er na afloop in bleek te hebben gezeten. Maar ja: tijdnood, blunder, dameverlies, de nul. En toch een partij om tevreden op terug te zien.

No comments:

Post a Comment